Besparen op uw gaskosten door efficiënte en duurzame warmwaterproductie
Bij verenigingen waar nog veel gedoucht wordt, gaat een groot deel van de energiekosten op aan het produceren van tapwater, veelal met gasgestookte CV-ketels die het water in een flink buffervat verwarmen. Hiervoor zijn meerdere moderne, flexibele en duurzame varianten beschikbaar.
Doorstroomtoestel
Kenmerkend voor een doorstroomtoestel is dat het geen buffervat heeft. Het is te vergelijken met een ouderwetse geiser: koud water wordt langs het vlammetje gevoerd en komt er rechtstreeks warm weer uit.
Voor verenigingen waar (steeds) minder vaak gedoucht wordt óf waar maar 2-4 douches zijn, is dit een prima oplossing: u produceert alleen warm tapwater op het moment dat er vraag naar is. Een doorstroomtoestel gebruikt wel serieus stroom en heeft een flinke aansluitwaarde. Idealiter wordt een doorstroomtoestel gecombineerd met zonnepanelen om het toegenomen stroomverbruik zelf op te wekken.
Flexheat Solar
Dit systeem bestaat uit een buffervat dat uit 2 gescheiden delen bestaat: het onderste deel van het vat bevat water dat is opgewarmd met heatpipes op het dak – ruim voldoende voor het doordeweeks benodigde tapwater. Het bovenste deel van het vat wordt gevoed door een gasketeltje, een elektrisch keteltje of een elektrisch element. Besparingen tot 70% op het gasverbruik zijn mogelijk. U leest hier mee over Flexheat Solar.
NEStore buffervat
NEStore is een slim warmteopslagsysteem, vooral geschikt voor kleinere toepassingen. Stroom van zonnepanelen wordt omgezet in warmte en opgeslagen in een vat met warm water. Deze door TNO-laboratoria ontwikkelde technologie houdt het water letterlijk wekenlang op temperatuur met minimaal energieverlies. Met andere woorden: het rendement is extreem hoog. In plaats van uw zonnestroom terug te leveren aan het net, gebruikt u het onder eigen dak om uw eigen warm water te produceren! U leest hier meer over NEStore.